Biocyd

Biocydy (gr. bios życie + łac. -cida od caedere zabijać) są związkami syntetycznymi (takimi jak na przykład kwas pruski, grupy pestycydów, czy też zaprawy nasienne) lub pochodzenia naturalnego (np. Albarep – koncentrat czosnkowy, którego właściwością jest repelencja i bakteriostatyczność, a tu na przykład antybiotyki, fitoncydy, wyciągi z ziół). Biocydy przeznaczone są do zwalczania wpływu szkodliwych organizmów. Z biocydów korzysta się w rolnictwie, leśnictwie i przechowalnictwie. Oprócz tego, do biocydów należą również chemiczne substancje czynne, które przenikają ze ścieków przemysłowych do organizmów. Trzeba przy tym zaznaczyć, że większość biocydów ma zdolność niszczenia także pożytecznych organizmów, oraz wywoływania niekorzystnych zmian w składzie mikroorganizmów.

Funkcją zasadnicza biocydów jest zwalczanie organizmów szkodliwych lub niepożądanych. Jakkolwiek stosowane są z powodzeniem głównie do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, ale także zwierząt, ludzi, produktów żywnościowych, oraz do niszczenia żywych organizmów, uznanych za szkodliwe, w budynkach inwentarskich, mieszkalnych, szpitalnych i magazynach, to jednak mogą mieć niekorzystne skutki uboczne wciąż nie do końca rozpoznane przez medycynę.